Johannes Vermeer Prijs 2017 voor Iris van Herpen

 

Modeontwerpster Iris van Herpen kan een nieuwe prijs aan haar imposante awardverzameling toevoegen: de Johannes Vermeer Prijs 2017. De Nederlandse staatsprijs voor de kunsten werd maandagavond uitgereikt in de Ridderzaal in Rotterdam, door minister van cultuur Ingrid van Engelshoven.

“Met haar creaties doorkruist ze domeinen en disciplines. Ze verbindt cultuur, innovatie, kunst en wetenschap met elkaar. Met haar iconische werk zet ze ons land wereldwijd in de schijnwerpers,” zei de nieuwe minister over Iris van Herpen.

De modeontwerpster ontving de prijs voor haar gehele oevre. De jury prijst de ontwerper wegens ‘haar grensverleggende en interdisciplinaire ontwerpen, waarin zij uitzonderlijk talent en ongebreidelde nieuwsgierigheid verbindt aan vernieuwende digitale technieken en ambachtelijk vakmanschap’. Van Herpen hoorde al eerder dat zij de prijs zou ontvangen.

#irisvanherpen is delighted to have received the Johannes Vermeer Award, state prize for the arts. The official ceremony took place tonight at the Ridderzaal (Hall of Knights) in The Hague. Photo: the night opened with Kazuya Nagaya and @sssalvadorrr Breed's singing bowl performance, created for the #seijaku Couture show.

A post shared by Iris van Herpen Official (@irisvanherpen) on

Iris van Herpen wint Johannes Vermeerprijs 2017

Het is niet de eerste keer dat Van Herpen een kunstprijs ontvangt voor haar modeontwerpen. “Van Herpens couture ontstaat op het snijvlak van kunst, technologie en mode. (…) Ze rekt de grenzen van mode op door haar multidisciplinaire manier van werken en daagt daardoor, aldus de jury, het geijkte concept van mode uit,” stelt de jury. Bij het ontwikkelen van haar collecties werkt zij intensief samen met architecten, choreografen, musici, fotografen, filmmakers en wetenschappers.

Ook het sculpturale aspect is belangrijk in het werk van de 33-jarige ontwerpster, waarmee haar ontwerpen verder gaan dan ‘toegepaste kunst’, zoals vaak wordt gedacht. “Zij verweeft meerdere kunstdisciplines in haar werk en maakt gebruik van vernieuwende technieken die men niet snel met mode associeert. Met deze werkwijze beïnvloedt Van Herpen andere disciplines en kunstenaars, en verandert zij op fundamentele wijze de manier waarop mensen over mode denken,” aldus de jury.

A close-up from yesterday’s opening performance at the Johannes Vermeer Award ceremony. Singing bowls and sound by Kazuya Nagaya and @sssalvadorrr Breed Photography by Annemoon van Hemel Models: Iekeliene Stange and @clairegranlund

A post shared by Iris van Herpen Official (@irisvanherpen) on

Iris van Herpen (1984) studeerde mode aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten Arnhem en liep tijdens haar studie stage bij Alexander McQueen en Claudy Jongstra. In 2007 begon zij haar eigen label vanuit haar studio in Arnhem, waarbij zij een unieke ontwerpstijl ontwikkelde die zij “New Couture” noemt. Haar werken worden inmiddels geëxposeerd in musea als het Victoria & Albert Museum in Londen, het Cooper Hewitt Museum in New York en het Palais de Tokyo in Parijs.

Sinds 2009 won Van Herpen diverse prijzen voor haar werk, waaronder de ANDAM Awards Grand Prix (2014), de Grand Prize of the European Commission – STARTS (2016) en de Grand Seigneur Award (2016). Zij is sinds 2011 lid van de prestigieuze La Fédération de la Haute Couture et de la Mode en sinds 2015 lid van de Akademie van Kunsten (KNAW).

De Johannes Vermeer Prijs is de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten en bestaat uit 100.000 euro. De prijs wordt door de Nederlandse regering toegekend aan in Nederland werkende kunstenaars uit alle artistieke disciplines, om uitzonderlijk artistiek talent te eren en te stimuleren. De jury van de Johannes Vermeer Prijs bestaat dit jaar uit Els van der Plas (voorzitter), Michel van der Aa (laureaat 2015), Ann Demeester, Jeroen Krabbé en Stephan Sanders.

Beeld: Ioulex

Lees ook: Museum report: Step in the world of Iris

Geplaatst op: October 31st, 2017
Categorieën: Mode, Nieuws