Ninamounah Langestraat en Boris Kollar winnen Frans Molenaar Prijs 2017


Wat doe je als je niet kunt kiezen tussen al het talent dat meedoet aan de Frans Molenaar Prijs? Dan kies je gewoon twee winnaars. Dit jaar sleepten Ninamounah Langestraat en Boris Kollar de modeprijs in de wacht. Een eervolle vermelding was er voor Chelsea Peterson.

De Frans Molenaar Prijs werd voor de 22e keer uitgereikt. Voor de tweede keer koos de Stichting Frans Molenaar Couture voor het Amstel Hotel als locatie. Dat was niet zomaar; Molenaar gaf hier bijna twintig jaar lang zijn coutureshows. Sinds zijn overlijden wordt de wedstrijd vanuit zijn nalatenschap betaald.

Iedere genomineerde ontwerper toonde vier eigen looks in de Tuinzaal en Spiegelzaal in het Amstel Hotel. Dit jaar was er een nieuw element toegevoegd aan de wedstrijd. Iedere ontwerper maakt een extra look, die geïnspireerd was op het oeuvre van Frans Molenaar.

Het was lastig kiezen voor de jury, die een geldbedrag van 10.000 euro moest toekennen aan de winnende ontwerper. Uiteindelijk werd besloten om zowel Langestraat en Kollar uit te roepen tot winnaar, waarbij iedere ontwerper een bedrag van 7.500 euro ontving.

Twee ontwerpers winnen Frans Molenaar Prijs 2017

“De jury was verder aangenaam verrast hoe iedere genomineerde op eigen wijze een look gecreëerd had op basis van de signatuur van Frans Molenaar,” luidde het jurycommentaar. De collectie van Ninanoumag Langestraat werd omschreven als ‘stoer en tegelijkertijd verfijnd’, met een ‘concept dat tot in de puntjes was uitgevoerd’. Ook sloot de collectie goed aan op de tijdgeest, vond de jury. Boris Kollar ontwierp een collectie met ‘wiskundige precisie’. Zo waren zijn ontwerpen uitgevoerd in één stuk stof, zonder ritsen of knopen, waar niet in geknipt was en slechts genaaid waren met een enkele draad.

De jury bestond uit modeprofessional Ruud van der Peijl, stylist en fotograaf Louis Geerlings (stylist en fotograaf), José Teunissen (Professor at Dean, School of Design & Technology, London College of Fashion), modejournalist Milou van Rossum, modejournalist en columnist Fiona Hering en modeontwerper Ronald van der Kemp.

Beeld: Stichting Frans Molenaar Couture

Geplaatst op: November 9th, 2017
Categorieën: Mode, Nieuws